Pedagogisch beleidsplan - Kinderopvang Dondersteen

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan

1.0 Inleiding

1.1 Algemene doelstelling

1.2 Eisen gastouderopvang

1.3 Uitgangspunten (Emotionele Veiligheid, Persoonlijk en Sociale competenties, normen en waarden

2.0 Visie op kinderopvang bij gastouders

2.1 Huiselijke sfeer

2.2 Betrokkenheid

2.3 Kleinschalig

2.4 Leeftijdsopbouw

2.5 Opvangruimte

2.6 Slaapruimte

3.0 Visie op de ontwikkeling van kinderen

3.1 Ontwikkeling van de motoriek

3.2 Sociale emotionele ontwikkeling

3.3 Creativiteitsontwikkeling

3.4 Taalontwikkeling

3.5 Ontwikkeling van de zintuigen

3.6 Cognitieve ontwikkeling

3.7 Ontwikkeling van identiteit en zelfvertrouwen

4.0 Visie op opvoeden

5.0 Visie op hygiëne en veiligheid

6.0 Visie op ziekte bij kinderen

7.0 Visie tussen vraagouders en gastouders

7.1 Normen en waarden

7.2 Kennismakingsgesprek

7.3 Wendag

7.4 Evaluatie

7.5 Oudergesprekken

8.0 Achterwacht of vervangende opvang

8.1 Achterwacht

8.2 Vervangende opvang

1.0 Inleiding

Gastouderopvang is een kwestie van vertrouwen. Ouders/verzorgers vertrouwen hun allerliefste bezit toe aan professionele gastouders. Dit vertrouwen dat ouders/verzorgers stellen mag niet beschaamd worden. Zij moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in hun afwezigheid een veilige, geborgen opvang en een verantwoorde opvoeding wordt aangeboden. De kinderen moeten zich bij de gastouder thuis voelen. Ze moeten kunnen terugvallen op een vertrouwde opvoeder en moeten vanuit die veilige omgeving de wereld om hen heen kunnen verkennen en leren omgaan met andere kinderen. Het creëren van een veilige en geborgen omgeving is een samenspel tussen de gastouder, de kinderen en de ruimte waarin ze zich bevinden. Gastouders die zorgen voor een grote mate van continuïteit is een belangrijke factor. Kinderen kunnen zich enorm hechten aan een bepaald persoon waarmee ze vertrouwd raken en waar ze zich veilig voelen. Een veilige kindvriendelijke en huiselijke omgeving met voldoende uitdaging voor kinderen draagt mede zorg voor een ongehinderde ontwikkeling van de kinderen. Dit is de reden waarom GOB Happy Home ter ondersteuning van haar gastouders een pedagogisch beleidsplan heeft opgesteld. Op deze manier weten de gastouders wat er van hen wordt verwacht. Tevens is dit pedagogisch beleidsplan bedoeld om ouders/verzorgers een beeld te geven van de opvang die de kinderen wordt geboden, de wijze waarop de opvang/verzorging is geregeld, de activiteiten die worden ondernomen en de manier waarop met de kinderen wordt omgegaan. Iedere gastouder werkt op zijn/haar eigen manier, maar het is wel de bedoeling dat ze zich aan de regels van dit beleidsplan houden. Het pedagogisch beleidsplan dwingt tot nadenken over doelen en middelen van aanvullende gezinsopvoeding. Het laat zien, waarop ouders/verzorgers kunnen rekenen, als zij hun kind in handen geven van een gastouder. Ook zorgt het plan er voor dat ouders/verzorgers de gastouder aan kunnen spreken op haar beloften. Verder vormt het een goed uitgangspunt voor onderling gesprek.

1.1 Algemene doelstelling:

GOB Happy Home streeft er naar verantwoorde gastouderopvang te bieden. Het welzijn van het kind staat hierbij centraal.

1.2 Eisen gastouderschap:

Alle samenwerkende gastouders voldoen aan een selectiecriteria voor gastouders. Hierin staan de belangrijkste criteria voor gastouders vermeld op basis van algemeen, persoonlijk, motivatie, pedagogische kwaliteiten en omgeving.

1.3 Uitgangspunten:

Als basis voor het pedagogisch beleid gelden onderstaande uitgangspunten:

- Emotionele Veiligheid

Emotionele veiligheid en vertrouwen zijn centrale elementen in de ontwikkeling van een kind. In de eerste levensjaren wordt daarvoor de basis gelegd. Om er voor te zorgen dat een kind zich prettig voelt, nieuwe ervaringen aandurft en relaties kan aangaan is het belangrijk dat een kind zichzelf kan zijn, zich veilig genoeg voelt om zijn emoties te tonen, zoals boosheid, verdriet en blijdschap.

ü Er kan veel persoonlijke aandacht geboden worden doordat gastouderopvang kleinschalig is.

ü Regelmaat, reinheid en rust.

ü Het is van belang dat gastouders er voor zorgen dat er een veilig en liefdevol leefklimaat geboden wordt. Een kind moet zich veilig en geborgen voelen. Dit is nodig voor het kind om zich te kunnen ontwikkelen op verschillende vlakken. Een gastouder kan een kind dit gevoel geven door het kind te accepteren zoals het is en door het te waarderen. Ook het bieden van consequente regels en gewoontes helpen het kind om zich een gevoel van veiligheid te geven. Een kind moet met al zijn vragen en problemen bij de gastouder terecht kunnen.Een kind moet bekend zijn met de plaats en de manier van de opvang/verzorging.

Joris(3) gaat met zijn moeder voor het eerst op bezoek bij zijn gastouder(s). Hij is wel verlegen bij onbekende personen. Ze laten hem met rust en al snel heeft hij door wat er allemaal aan speelgoed staat. Na een tijdje is het ijs gebroken. Joris mag zijn eigen mooie beker uitzoeken om wat te gaan drinken.

ü Kinderen kunnen heel veel emoties tonen, zoals verdriet, boosheid, angst en vreugde. Ze kunnen alleen nog wel eens moeite hebben om met deze emoties om te gaan. De gastouder zal het kind serieus nemen en helpen om zijn gevoelens te verwerken. De gastouder zal rustig blijven en consequent handelen, zodat het kind zich gesteund voelt

Pim(2) is zeer verdrietig dat zijn moeder hem alleen heeft gelaten bij de gastouder. De gastouder neemt Pim op schoot en gaat voor hem zingen. Enkele minuten laten komt er voorzichtig weer een lach op zijn gezicht. Ze spelen samen nog een spelletje en het verdriet is weer helemaal over.

- Sociale competenties

ü Het kind behoord gestimuleerd te worden door de gastouder om zijn/ haar gevoel van zelfvertrouwen te ontwikkelen. Het kind moet zich gewaardeerd en serieus genomen voelen. Een gastouder moet daarom het kind met zijn eigen persoonlijkheid en bijbehorende gedrag accepteren. De gastouder zal het kind positief stimuleren om aan activiteiten deel te nemen. Dit zal het gevoel van eigenwaarde doen toenemen, wat tot gevolg heeft dat het kind meer zelfvertrouwen krijgt.

Kim(2) heeft een dierenpuzzel meegenomen uit de speelhoek. Ze gaat bij de gastouder op schoot zitten en legt de stukjes op de juiste plek. Bij ieder stukje wordt Kim door de gastouder gemotiveerd om het juiste diergeluid te maken. Met de hulp van de gastouder komen ze samen een heel eind, maar Kim krijgt alle complimenten. Kim gaat zeer tevreden weer op weg naar de speelhoek.

ü Sociaal gedrag betekent het leren rekening houden met anderen, het leren delen en het opkomen voor jezelf. De gastouder leert het kind gedragingen door zelf het goede voorbeeld te geven en gewenst gedrag positief te stimuleren. Per leeftijdsfase zullen er verschillende eisen aan het kind gesteld worden. De gastouder begeleidt het kind ook in het aangaan van relaties met anderen. Zowel met volwassenen als met andere kinderen.

Thomas(6) komt na schooltijd bij de gastouder. Hij pakt direct het speelgoed af van de 3-jarige Pim. De gastouder vertelt dat Thomas beter niet kan doen, omdat het speelgoed is van kleinere kinderen. Als Thomas met hetzelfde speelgoed wil spelen dan moet hij dat netjes vragen. Enige tijd later spelen ze heerlijk samen.

- Persoonlijke competenties

ü De opvoeding is gericht op de ontplooiing van een kind tot een zelfstandige, creatieve en kritische persoon en op het aanleren van sociale vaardigheden. Wanneer het kind zich veilig en geborgen voelt en beschikt over voldoende zelfvertrouwen, kan het leren zijn eigen zelfstandigheid te vergroten. De gastouder helpt het kind hierbij door het kind zo veel mogelijk zelf te laten doen, ook al gaat dat soms langzaam. De gastouder stimuleert het kind hierbij door hem nieuwe dingen aan te reiken, hem/haar te begeleiden en te belonen wanneer het goed gaat.

Iedere maandag gaan de gastouder en Marco (3) naar de supermarkt. De gastouder heeft gemerkt, dat Marco graag helpt bij het aan- en uitkleden. De gastouder laat hem dan ook zelf zijn jas en schoenen halen. Door Marco alleen instructies te geven kan hij (bijna) zelf zijn jas en schoenen aandoen. Hij is zichtbaar trots.

ü Elk kind heeft het recht om onvoorwaardelijk geaccepteerd te worden. Hoewel het noodzakelijk is om bepaald gedrag te verbieden, dienen gevoelens serieus te worden genomen. Tijdens de gastouderopvang draait alles om de gastkinderen. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in een eigen tempo en op zijn eigen manier. Een kind heeft recht op respect. Het is van belang dat de gastouder ook de ontwikkeling op lichamelijk en verstandelijk gebied begeleid. Gastouders stimuleren het kind door het aanbieden van verschillende activiteiten en materialen voor de verschillende ontwikkelingsniveaus. De gastouder zal dan ook voor de verschillende leeftijdscategorieën verschillende materialen in huis hebben.

Ilse(5) wil lekker met de speelkeuken spelen, terwijl Moniek(1) in de box ligt te spelen. Vincent(6) pakt de grote skelter en trapt de hele tuin door. En ondertussen zit Pim(3) lekker te puzzelen bij de gastouder.

- Overdracht van normen en waarden

ü De gastouder maakt het kind door positieve aandacht duidelijk welk gedrag gewenst is en zal ongewenst gedrag corrigeren. Hierbij zal er door de gastouder nooit geschreeuwd of geslagen worden.

Wilco (4) pakt speelgoed af van zijn vriendje. De gastouder vertelt hem dat hij niet zomaar speelgoed mag afpakken van andere kinderen. Ze vertelt hem dat hij eerst moet vragen of hij ermee mag spelen.

ü De gastouder zal het kind een aantal belangrijke normen en waarden leren, zoals afspraken nakomen, respect hebben voor anderen en eerlijk zijn. Verder zullen de normen en waarden van de ouders tijdens de opvang gerespecteerd worden.

In het gastoudergezin zijn duidelijke afspraken gemaakt. Elize(8) was in de speeltuin achter het huis aan het spelen. Precies op tijd komt ze binnen wast haar handen en gaat aan tafel om samen te gaan eten.

Een kind heeft basisbehoeften, zoals de behoefte aan voeding, slaap, aandacht en genegenheid. Er wordt naar gestreefd zoveel mogelijk aan deze behoefte te voldoen.

Er kan veel persoonlijke aandacht geboden worden doordat gastouderopvang kleinschalig is.

Regelmaat, reinheid en rust.

2.0 Visie op kinderopvang bij gastouders.

GOB Happy Home streeft er naar een opvoedingssituatie te bieden die aansluitend en aanvullend is op de opvoedingssituatie thuis. Bij de gastouder ontmoeten kinderen andere kinderen in klein groepsverband. Het is een plaats waar kinderen leren omgaan met andere kinderen, door onder meer samen te spelen, te eten en te slapen. Door het omgaan met andere kinderen leren kinderen de uitwerking van hun gedrag op andere kennen. Mede hierdoor krijgen kinderen inzicht in hun eigen gevoelens en leren ze een scala aan reactiemogelijkheden. Tevens leren de kinderen al vroeg de betekenis van delen, helpen, rekening houden met een ander, omgaan met conflicten en opkomen voor je zelf. En dat alles in een huiselijke omgeving.

2.1 Huiselijke sfeer

De situatie bij de gastouder is er op gericht dat het kind in een op kinderen afgestemde huiselijke omgeving en sfeer een prettige dag te laten doorbrengen, zodanig dat het kind zich er veilig en geborgen voelt.

2.2 Betrokkenheid

De gastouder neemt een deel van de opvoeding van de kinderen over. Ouders/verzorgers zijn echter medeverantwoordelijk voor de opvang van hun kinderen bij de gastouder. Daarom is het noodzakelijk om gegevens over de ontwikkeling van hun kind met de gastouder uit te wisselen. Daardoor worden wederzijdse inzichten over de ontwikkeling en de opvoeding vergroot. Goede contacten tussen ouders en gastouder is dus belangrijk.

Ouders/verzorgers mogen van de gastouders betrokkenheid bij het kind verwachten. Zij kunnen meedenken over opvoedingsvragen als ouders/verzorgers daaraan behoefte hebben. Tevens hebben de gastouders een signalerende functie ten aanzien van het welzijn en het functioneren van de kinderen. Gastouderopvang biedt dezelfde mogelijkheden als de thuissituatie. De accommodatie behoort aantrekkelijk, veilig en schoon te zijn.

2.3 Kleinschaligheid

De gastouder mag maximaal 5 kinderen in de leeftijdscategorie vanaf 3 maanden tot 4 jaar tegelijk opvangen, inclusief eigen kinderen tot 4jaar.

Indien de gastouder kinderen tot 13 jaar opvangt, dan mag de gastouder maximaal 6 kinderen tegelijk opvangen, inclusief eigen kinderen tot 10 jaar. Dit geld voor alle op te vangen kinderen ook als deze niet door gastouderbureau Happy Home bemiddeld zijn.

Van de op te vangen kinderen mogen er maximaal 2 kinderen beneden het jaar tegelijk worden opgevangen.

De opvang van de kinderen mag maximaal op één adres plaats vinden. Dit is bij de gastouder thuis of bij de vraagouder thuis.

2.4 Leeftijdsopbouw

Er mogen maximaal 2 gastkindjes beneden een jaar gelijktijdig worden opgevangen. De gastouder informeert het gastouderbureau schriftelijk over wijzigingen over de leeftijdsopbouw van de gastkindjes, ook als deze particulier of via een ander gastouderbureau worden opgevangen. De vraagouders bepalen mede of zij met de leeftijdsopbouw van de groep eens zijn.

2.5 Opvangruimte

De opvangruimte waarin de opvang en verzorging plaatsvindt, is zodanig ingericht dat er voldoende ruimte en rust is voor spelen, activiteiten, eten, drinken, verschonen en slapen van kinderen. De ruimte waar de kinderen verblijven, ook de buitenruimten, voldoen aan de gangbare normen van hygiene en veiligheid. De gehele opvanglocatie is altijd rookvrij. Ook buiten de opvanguren.

Alle ruimtes waar de gastkinderen worden opgevangen, zoals woonkamer, slaapkamer en buitenruimte moeten voldoende ruimte bieden aan het totaal aantal op te vangen gastkinderen en eigen kinderen. Voor de binnenruimte (woonkamer) is de norm 3 m ² per kind dat betekent dat er minimaal 18 m ² vloeroppervlak moet zijn uitgaande van 6 kinderen (eigen kinderen meegerekend). Voor de buitenruimte (tuin) is de norm 3,5 m ² per kind dat komt neer op minimaal 21 m ² vloeroppervlak (eigen kinderen meegerekend).

2.6 Slaapruimte

Als er kinderen onder de 1,5 jaar worden opgevangen, moet er een aparte slaapruimte voor deze kinderen aanwezig zijn.

Voor de slaapruimte geldt een afwijkende norm. De ruimte tussen de bedjes moet minimaal 1 meter zijn, zodat er voldoende loop en bewegingsruimte is in geval van calamiteiten. Ieder gastkind moet een eigen (camping)bed hebben om in te slapen.

3.0 Visie op de ontwikkeling van kinderen.

Kinderen hebben van nature de drang om zich te ontwikkelen. Al vanaf de geboorte zijn kinderen in staat waar te nemen en te reageren op prikkels uit hun omgeving. Zo gaat een baby huilen als hij/zij geen melk krijgt, reageert op pijnprikkels, enz. Al deze prikkels stimuleren de zintuiglijke ontwikkeling. Deze zintuiglijke ontwikkeling is Één van de verschillende facetten binnen de ontwikkeling van een kind. Andere facetten zijn bijvoorbeeld de taalontwikkeling en de ontwikkeling van de lichaamsbeheersing, de verstandelijke ontwikkeling, de identiteitsontwikkeling, de ontwikkeling van de creativiteit en de sociale ontwikkeling. Deze verschillende facetten van de ontwikkelingen hangen natuurlijk nauw met elkaar samen, al kunnen we stellen dat in bepaalde levensfasen verschillende ontwikkelingsgebieden meer aandacht vragen dan andere (gevoelige periodes). Toch moet een gastouder een kind beschouwen als een individu met zijn of haar eigen karaktertrekken, aanleg en temperament. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld angstig en andere meer zelfverzekerd. De een leert sneller praten en de ander is daar een aantal maanden later mee. Al deze kenmerken maken elk kind uniek en dat vraagt een individuele benadering van elk kind.

3.1 Ontwikkeling van de motoriek

Iedere kind doormaakt zijn eigen unieke ontwikkeling. Allerlei speelgoed, spelletjes en het maken van werkjes , dragen er aan bij dat elk kind zich kan ontwikkelen in de grove als de fijne motoriek. De gastouder stimuleert de ontwikkeling van een kind door een moeilijker uitdaging te geven. Ook kinderen onderling zullen elkaar stimuleren.

3.2 Sociale emotionele ontwikkeling

Door positief in te gaan op verschillende emoties, zoals blijdschap, verdriet, woede, angst en onverschilligheid, wordt: - de ontwikkeling van het leren kennen van de eigen gevoelens gestimuleerd - geleerd om met de eigen gevoelens om te gaan - geleerd de gevoelens aan anderen duidelijk te maken De gevoelens van de peuter worden serieus genomen en er wordt naar hem geluisterd en met hem meegeleefd. De gastouder denkt vanuit het kind en laten de peuter merken dat ze hem begrijpen. Door de verticale samenstelling van de groep kan ieder kind zich uitstekend oefenen in sociale vaardigheden, met een gastouder die de grenzen aangeeft. Het kind gaat om met leeftijdgenoten en met jongere en oudere kinderen en dat resulteert in een gebalanceerde sociaal-emotionele ontwikkeling

3.3 Creativiteitsontwikkeling

Samen streven wij ernaar dat de kinderen hun gevoelens leren uiten en dat ze een eigen mening kunnen hebben. Deze creativiteitsontwikkeling beperkt zich niet alleen tot tekenen en handvaardigheid, maar komt ook in andere activiteiten tot uiting.

3.4 Taalontwikkeling

Doordat gastouders constant duidelijk en Nederlands praten met de kinderen wordt de taalontwikkeling optimaal gestimuleerd. Dit wordt door de gastouder extra gestimuleerd door middel van voorlezen, leerspelletjes en liedjes te zingen.

3.5 Ontwikkeling van de zintuigen

Om het lichaamsbesef te bevorderen worden regelmatig zintuiglijke spelletjes zoals horen, zien, ruiken en voelen, met de kinderen gedaan. Ook wordt gebruik gemaakt van liedjes en opzegversjes, waarbij delen van het lichaam aangewezen kunnen worden, zoals "Dit zijn mijn wangetjes" en "Hoofd, schouder, knie en teen".

3.6 Cognitieve ontwikkeling

Door middel van puzzels, spelletjes, kleuren, vormen en getallen wordt het denkvermogen gestimuleerd. Ook voorleesboeken en seizoenthema's spelen hierbij een rol. Het helpt de peuter met het leren waar te nemen, ordenen en te sorteren.

3.7 Ontwikkeling van identiteit en zelfvertrouwen

Om de identiteit te stimuleren wordt regelmatig de voornaam van het kind gebruikt. Zo leert hij wie hij is, hoe hij heet en dat hij iemand is. Ook leert hij hoe de andere kinderen heten. De zelfredzaamheid van het kind wordt gestimuleerd door zelf de jas aan te trekken, door zelf een puzzeltje te maken en zelf iets op te ruimen. Hierbij wordt gekeken naar en gelet op wat het kind al kan en waar hij op dat moment aan toe is.

4.0 Visie op opvoeden:

Om kinderen te stimuleren en om kinderen de kans te geven zich optimaal te ontwikkelen is een huiselijke omgeving met een sfeer van veiligheid en geborgenheid, waar de kinderen liefde en zorg ontvangen en zich kunnen hechten aan de gastouder die er steeds voor hen is, onontbeerlijk. Ook een gestructureerde omgeving waarin kinderen zich vertrouwd voelen is van wezenlijk belang. Verschillende uitgangspunten dienen te worden gehanteerd om die sfeer en omgeving te creëren. De waarden en normen die gelden bij de gastouder hebben betrekking op bijvoorbeeld de omgang met elkaar. Hoe spreken we elkaar aan? Hoe gaan we om met ruzies en onenigheden tussen kinderen? Op welke wijze belonen en straffen we kinderen? Hoe gaan we om met kinderen die veel huilen? Hoe gaan we om met kinderen die bijvoorbeeld een aandoening hebben? Vinden we het belangrijk dat kinderen tussen de middag en tussendoor samen eten? Wanneer laat je kinderen meehelpen en dingentjes zelf doen? Ook normen en waarden met betrekking tot voeding, veiligheid en hygiëne zijn van belang. Staan we het toe dat kinderen snoep en chips eten? Vinden we dat kinderen hun handen moeten wassen na het plassen? Enz.. Waarden en normen dienen te worden gerespecteerd en bij het omgaan met kinderen kan met individuele verschillen rekening gehouden worden. Het is wel van belang dat de regels die er zijn consequent gehanteerd worden, en het hanteren van een vaste dagindeling maakt dat de omgeving door de kinderen als gestructureerd wordt ervaren. Opvoeden is niet alleen het stellen van regels en het handhaven ervan.

Ook het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen is een belangrijk aspect tijdens de opvoeding. Het is van belang de kinderen op allerlei momenten te stimuleren, zich op allerlei aspecten verder te ontwikkelen. Het doen van allerlei activiteiten is daarbij van wezenlijk belang. Het samen puzzelen, voorlezen, zingen, gesprekjes voeren met de kinderen, geven van geschikt speelgoed, enz. maakt dat kinderen actief bezig zijn en spelenderwijs zich ontwikkelen. Al deze activiteiten die spelenderwijs worden aangeboden willen we zoveel mogelijk laten aansluiten bij de belevingswereld en mogelijkheden van het kind en laten plaatsvinden binnen de geborgenheid van het knusse groepje. Dit brengt tevens met zich mee dat gastouders tijdens deze activiteiten, maar ook op andere momenten, een gezellige sfeer proberen te scheppen.

5.0 Visie op hygiëne en veiligheid:

Voor kleine kinderen die nog niet veel weerstand hebben opgebouwd, is een schone omgeving van groot belang. In ruimten waar veel kinderen tegelijkertijd spelen verspreiden zich gemakkelijk ziektekiemen. De ruimte waar de opvang aangeboden wordt behoord dan ook iedere dag schoongemaakt te worden. Verder worden handen veelvuldig gewassen, slabbetjes en spuugdoekjes maar 1 dag gebruikt, luiers regelmatig verschoond, beddengoed vaak verwisseld, aankleedkussen schoon gehouden, toilet iedere dag schoongemaakt, de ruimten regelmatig gelucht. Omdat er steeds meer kinderen zijn met een allergische aanleg, maar ook vanwege de hygiëne, behoord de ruimte waar de kinderen verblijven tijdens de opvang zo stofvrij mogelijk ingericht te zijn.

Verder is het van belang dat kinderen veilig kunnen spelen bij de gastouder. Ze moeten zich vrij kunnen bewegen zonder dat ze gevaar lopen. Gastouderbureau Happy Home zorgt er voor dat er twee maal per jaar een inventarisatie op het gebied van hygiëne en veiligheid bij de gastouder thuis plaats vindt. Dit wil zeggen dat er wordt gecheckt of het gastouderadres aan alle gestelde normen voldoet.

6.0 Visie op ziekte bij kinderen:

Uiteraard komt het wel eens voor dat kleine kinderen ziek zijn. Het ene kind wat vaker dan het andere kind. Wanneer kinderen een besmettelijke ziekte hebben wordt van de vraagouders gevraagd om het kind thuis te houden. Dit is in het belang van de andere kinderen, maar is natuurlijk ook fijner voor het kind zelf. We gaan er van uit dat de ouders zelf wel in kunnen schatten wanneer het kind te ziek is om naar de gastouder toe te gaan. Wanneer een kind ziek wordt tijdens de opvanguren bij de gastouder, neemt deze contact op met de betrokken ouders/verzorgers. In overleg wordt er dan besloten of het kindje wel of niet opgehaald wordt. Mocht het zo zijn dat een kind ernstig ziek wordt tijdens de opvang bij de gastouder, wordt in eerste instantie de huisarts van het kind gebeld, wanneer deze niet te bereiken is neemt de gastouder contact op met haar eigen huisarts. Wanneer een gastouder eenvoudige medische handelingen (geven van een drankje, een zetpil, vernevelen bij benauwdheid) moet toedienen bij het kind, zijn ouders /verzorgers van het betrokken kind verplicht een medicijnformulier in te vullen. Dit voordat de eerste handeling verricht wordt. De reden voor het invullen van dit formulier is om de gastouder niet de verantwoording te geven, of aansprakelijk gesteld kan worden wanneer er iets met het kind gebeurd dat in relatie staat tot de medicatie.

7.0 Visie tussen vraagouders en gastouder:

Bij het opvangen van de kinderen bij een gastouder is het natuurlijk belangrijk dat er een goede overeenstemming is tussen de gastouder en de vraagouders. De gehanteerde normen, waarden en regels moeten in beide situaties zoveel mogelijk overeenstemmen om de kinderen een vertrouwde omgeving te bieden. Dit kan alleen worden bewerkstelligd, als er een goede communicatie is tussen de gastouder en vraagouders.

7.1 Normen en waarden:

Normen en waarden spelen een belangrijke rol bij de opvoeding. Maar wat door iemand belangrijk wordt gevonden, verschilt van mens tot mens. Zowel verbaal als non-verbaal laten mensen blijken wat ze vinden.

Er zal dus afstemming plaats moeten vinden tussen ouders/verzorgers en de gastouder om belangrijke normen en waarden met elkaar bespreekbaar te maken. Denk hierbij aan godsdienst, taalgebruik, omgaan met anderen, respect hebben voor elkaar en elkaars mening en spullen, veiligheid bieden e.d.

Gastouderbureau Happy Home stelt een aantal zaken aan de orde in het intake-/dagritme formulier van de ouders/verzorgers. Zo ontstaat er vooraf al een beeld hoe er over belangrijke zaken gedacht wordt en kan hier tijdens het voorstellen van beide partijen rekening mee gehouden worden.

Tijdens het kennismakingsgesprek dat volgt kan er uitgebreider op deze punten worden ingegaan. Het is echter van belang dat beide partijen zich open stellen om over deze onderwerpen in gesprek te blijven.

Sommige dingen zullen nu eenmaal anders bij de gastouder gaan dan thuis, dat wil echter niet zeggen dat dit een probleem oplevert. Op deze manier zien kinderen dat er verschillen kunnen zijn en leren ze hier op een positieve manier mee om te gaan. Respect en vertrouwen liggen hieraan ten grondslag.

7.2 Kennismakingsgesprek:

Als ouders/verzorgers een kind hebben aangemeld, horen ze vrijwel direct of het kindje op de gewenste dagdelen geplaatst kan worden. Vervolgens neemt de gastouder contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Dit gesprek vindt veelal twee weken voor de aanvang van de opvang plaats. De gastouder vertelt over het reilen en zeilen bij de opvang en er wordt gesproken over het kindje. Tijdens dit gesprek wordt er een formulier ingevuld waarin belangrijke zaken die de gastouder moet weten worden vermeld, bijvoorbeeld heeft het kindje een allergie of heeft het moeite met in slaap komen enz. Ook organisatorische zaken worden besproken en de ouders/verzorgers en het kindje krijgen te zien in welke ruimte de opvang en verzorging plaats vindt.

7.3 Wendag:

Gastouders hebben de mogelijkheid om nieuwe kinderen een wendag aan te bieden. Dit blijft een vrije keus van de gastouder. Wanneer de gastouder hieraan meewerkt, kan het kind een paar uurtjes wennen aan de nieuwe omgeving.

7.4 Evaluatie:

Wanneer het kind drie maanden het gastouderadres bezoekt, ontvangt de ouder/verzorger een startevaluatie-formulier. Hierin staan vragen vermeld over hoe men de opvang en verzorging ervaart. Wanneer de vraagouders dit formulier hebben ingevuld, sturen zij deze retour naar de gastouder. Mocht het zo zijn dat er punten uitkomen waarbij de vraagouder niet geheel tevreden is wordt er van de gastouder verwacht een evaluatie gesprek te plannen, waarin deze punten mondeling aan bod komen. Zowel het formulier als eventuele notulen van gesprek worden in het kinddossier bij gastouder bewaard.

Zodra een kind stopt met de opvang bij een gastouder, krijgen de vraagouders tevens een formulier welke ingevuld dient te worden. Dit is het zogenaamde eindevaluatie-formulier. Dit formulier is bedoeld om te checken of de vraagouders tevreden zijn geweest in de tijd dat hun kind opgevangen is door de gastouder, en wat de reden is van de opzegging. Tevens kan het zijn dat er ook door middel van dit formulier nog een gesprekje wordt gepland. Ook dit formulier wordt in het kinddossier bewaard.

7.5 Oudergesprekken:

Als de kinderen gebracht en gehaald worden bij de gastouder is er de mogelijkheid voor de vraagouder om bijzonderheden met de gastouder te bespreken. Het kan zijn dat de gastouder op dat moment net ergens druk mee bezig is en dus wat minder tijd voor de vraagouder heeft. Uiteraard kunnen vraagouders in goed overleg met de gastouder een gesprek plannen op een ander tijdstip om het een en ander nog eens door te spreken.

8.0 Achterwacht of vervangende opvang:

8.1 Achterwacht:

Bij opvang van meer dan 4 kinderen is de gastouder is verantwoordelijk voor 1 of meerdere volwassenen die in geval van calamiteiten opgeroepen kunnen worden om te zorgen dat de opvang gewaarborgd blijft volgens de eisen van de Wet Kinderopvang en Gastouderbureau Happy Home op het gebied van continuïteit, veiligheid, hygiëne en gezondheid.

Onder calamiteiten wordt o.a. verstaan: ongeval of ziekte van het gastkind, eigen kind of de gastouder waarbij dokters of ziekenhuis bezoek noodzakelijk is of brand.

De achterwacht moet binnen 10 minuten of eerder aanwezig kunnen zijn op de plek waar de opvang op dat moment plaats vindt.

Vooraf worden er afspraken gemaakt tussen de gastouder en de achterwacht over o.a. wie meegaat naar bijvoorbeeld de dokter en wie bij de achtergebleven gastkinderen blijft. Ook worden er afspraken gemaakt met betrekking tot het op de hoogte brengen van de ouders/verzorgers, zodat ouders/verzorgers in staat worden gesteld indien noodzakelijk of wenselijk hun kind(eren) te kunnen komen ophalen.

De achterwacht is een persoon van minimaal 18 jaar of ouder. Kinderen van de gastouder jonger dan 18 jaar kunnen nooit als achterwacht fungeren. Achterwacht hoeft niet aan de opleidingseisen te voldoen of een verklaring omtrent gedrag te overleggen aan het gastouderbureau.

Omdat Gastouderbureau Happy Home ten alle tijden verantwoordelijk is voor de uitvoering van de gastouderopvang moet de gastouder de achterwacht ter goedkeuring aan het gastouderbureau voorleggen. Na goedkeuring door het gastouderbureau worden de gegevens van de achterwacht opgenomen in het dossier van de gastouder.

De gastouder geeft de gegevens van de achterwacht ook aan de ouders/verzorgers door.

De gastouder informeert het gastouderbureau tijdig als er mutaties plaatsvinden.

8.2 Vervangende opvang:

De gastouder heeft een inspanningsverplichting om in geval van ziekte en vakantie vervangende opvang te regelen. Dit kan 1 en dezelfde persoon zijn als de achterwacht, maar is echter niet noodzakelijk.

De gastouder informeert ouders/verzorgers en het gastouderbureau over de vervangende gastouder.